Wat is TCG

Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een compleet geneeskundig systeem wat al duizenden jaren bestaat. Het is een holistische geneeswijze; lichaam, geest en omgeving beïnvloeden elkaar.

Waar de reguliere geneeskunde uitgaat van symptoombestrijding op basis van hoe en waar de klacht zich manifesteert, kijkt de TCG naar de oorzaak van de verstoring. Daardoor kan in veel gevallen de klacht ook echt bestreden worden.
Het grote verschil met de westerse geneeskunde is dat de TCG uitgaat van het bestaan van meridianen en acupunctuurpunten in het lichaam. Deze meridianen zijn een soort energiebanen die door het lichaam stromen en in verbinding staan met de organen en weefsels. In een gezond lichaam is deze energie in balans. Als deze balans verstoord is, kunnen er klachten ontstaan.
Op de meridianen liggen zo’n 400 acupunctuurpunten, waarmee de energiebalans in de meridianen kan worden beïnvloed en daarmee ook de organen en gezondheid.
De belangrijkste specialismen binnen de TCG zijn kruidengeneeskunde, voedingsleer, acupunctuur, Tui Na (massage) en Tai Qi / Qi Gong (bewegingstherapie). Shiatsu is een door de Japanners verfijnde massagetechniek gebaseerd op TCG.
In deze praktijk kunt u terecht voor:

• Acupunctuur
• Chinese Kruidengeneeskunde
• Shiatsu massagetherapie
• TuiNa massagetherapie
• Voedingsadviezen