Shiatsu

Wat is Shiatsu?
Shiatsu is een Japanse massagetherapie, gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde en door de Japanners verder ontwikkeld. Het betekent letterlijk vingerdruk. Het is een prima alternatief voor mensen die bang zijn voor (acupunctuur)naalden.

Bij Shiatsu wordt gebruik gemaakt van de meridianen en acupunctuurpunten. Door de meridianen te masseren en druk uit te oefenen op verschillende acupunctuurpunten (acupressuur), kan de energiestroom in balans gebracht worden en kunnen stagnaties worden opgeheven. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en op deze manier kunnen verschillende klachten worden behandeld. Naast het masseren van de meridianen en acupunctuurpunten kan gebruik gemaakt worden van strekkingen en rotaties. Shiatsu is ook een behandelmethode die preventief ingezet kan worden.

In de meeste gevallen kan dit door de kleding heen. Belangrijk is wel om loszittende kleding te dragen en warme sokken.


Wat is TuiNa?
TuiNa massagetherapie is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken, Chinese therapeutische massage en acupressuur en manipulatie van de acupunctuurpunten. Het betekent letterlijk duwen (tui) en vastpakken (na).
TuiNa-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen.
Deze massagetechniek kan gecombineerd worden met Shiatsu en kan vaak ook door de kleding heen. Deze behandeling kan echter ook met massage-olie worden uitgevoerd.
TuiNa helpt ontspannen, maar kan ook verlichting geven bij diverse fysieke en emotionele klachten, zoals migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose.

Deze behandelingen kunnen ook ondersteund worden met moxa (warmte inbrengen d.m.v. brandend moxakruid in de vorm van een sigaar) en cupping (glazen cups worden op de huid geplaatst en trekken het weefsel wat omhoog, waardoor stagnaties worden opgelost).